OVO JE PORODICA PODGORIČANINA RADETA (13): Od nastavnika JEDINICA, od mame PATIKE, A IMA TOGA JOŠ - Volim Podgoricu

OVO JE PORODICA PODGORIČANINA RADETA (13): Od nastavnika JEDINICA, od mame PATIKE, A IMA TOGA JOŠ

Rade Račić je rođen 13. novembra, istog dana kada i Petar Drugi Petrović Njegoš. To je bio povod da mu roditelji daju ime Rade, u slavu vladike Rada

Rade Račić iz Podgorice, učenik sedmog razreda OŠ “Vladimir Nazor” preko noći postao je junak o kome bruji region. Njegov dijalog sa nastavnikom istorije i kazivanje da je Crna Gora prva srpska država, razbjesnilo je predavača toliko da je ostao “bez živaca”, a mali Rade je dobio veliku – jedinicu.

Događaj je podijelio Crnu Goru, jedni su ovom momku čestitali, kao i njegovim roditeljima, dok je druga polovina Crne Gore dala za pravo – nastavniku.

KAKO JE MALI RADE IZ PODGORICE DOBIO JEDINICU IZ ISTORIJE: Crna Gora je SRPSKA! Nastavnik: Sjedi, JEDAN!

Mnogi su ostali u dilemi, ko je zaista trebao da “zaradi” keca. Nastavnik ili učenik?
– Nastavnik, naravno – kaže Veljko Račić, otac kažnjenog dječaka. – Ovo je prvi put da učenik dobije slabu ocjenu, a da odgovor na postavljeno pitanje nije znao nastavnik!

A dijalog na času tekao je ovako:

– Račiću, reci mi nešto o nastanku Crne Gore – upitao je nastavnik.

– Pa, Crna Gora je prva srpska država koja se prije zvala… nije do kraja uspio da izusti Rade, jer ga je poput mača predavač prekinuo.

– Stani, stani! A đe to piše u knjizi?

– Ne piše niđe, nastavniče, nego sam to kod kuće naučio!

– Šta? Sjedi tu! Evo ti jedinica!

Teško je kečina zaboljela malog Rada, pa i kada su uslijedili aplauzi i ovacije njegovih drugara iz odjeljenja u znak podrške. Na putu do kuće pritiskala ga je briga kako sve ovo objasniti tati i mami.

– Kada je došao kući, bio je neraspoložen. Pitali smo ga u čemu je problem. Kada nam je saopštio, bili smo tužni, ali bez trunke pomisli da bismo se svetili njegovom nastavniku. Začudilo nas je samo ponašanje predavača i drastična kazna u vidu jedinice prema djetetu koje je iznijelo svoje mišljenje – priča za “Novosti” njegov tata Veljko. – Shvatili smo da je platio ceh porodičnom vaspitanju i našem, kućnom, sagledavanju istorije i istorijskih događaja. Nažalost, ovo je čist primjer diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori koji prolazi mnogo lošeg poslednjih godina.

Nije se Rade nadao da će uprkos dobijenoj jedinici “zaraditi” nove, lijepe patike.

– To mu je poklon od majke Marije. Zaslužio je – kaže ponosni otac.

Račići imaju troje djece. Rade je perjanica, a za njim “kaskaju” brat Dušan i sestra Anastasija. Otac Veljko radi u jednoj privatnoj firmi i član je kluba Srbije i Crne Gore, dok mama Marija, fizioterapeut, ne radi nigdje.

Priča o Radetu Račiću odjeknula je i na društvenim mrežama. Dok je u Crnoj Gori izazvala velike polemike i kontradiktorna mišljenja, u Srbiji su građani uglavnom reagovali – čestitkama.

– “Bravo momčino, nek se zna porijeklo!”, “Upravo tako djeca postaju ljudi”, “To se zove princip, čast, obraz, hrabrost, rodoljublje!”, “Pravo si nastavniku rekao i potpuno tačno, a što ti sada ne piše u milogorske knjige to je nešto drugo”, Evo od mene petica, a nastavniku nula slovima pisano”, “Drž’ se bratiću đetiću!” …

ROĐENDAN SLAVI SA VLADIKOM RADOM

Rade Račić je rođen 13. novembra, istog dana kada i Petar Drugi Petrović Njegoš! To je bio povod da mu roditelji daju ime Rade, u slavu vladike Rada, danas svetitelja i lovćenskog Tajnovidca.

STIŽU NAGRADE
Profesor Vladimir Božović obavijestio je Radetovog oca, Veljka, da je organizacija “Naša Srbija” odlučila da junaku iz Podgorice idućeg ljeta obezbijedi desetodnevni besplatni boravak na jednoj od turističkih ljepotica – Zlatiboru, Tari ili Kopaoniku! A Milan Stamatović, predsjednik opštine Čajetina i kandidat za predsjednika Srbije, oduševljen Račićevim odgovorom, pozvao je hrabrog podgoričkog osnovca da dio zimskog raspusta provede na Zlatiboru kao najdraži gost Čajetinaca.

3 komentara

  1. PUNA je Crna Gora NE “malih” nego VELIKIH “RADETA” na srecu naroda u Crnoj Gori!!! Mi, koji sa kucnog praga mozemo pogledom da “dobacimo” do Lovcena i Njegosevog vecitog konaka, sve redje mozemo da ga. od obaka koji ga “skrivaju” vidimo.
    Pitao sam mestane, starije i od mene – kako tumace ovu pojavu? Zasto oblaci zaklanjaju najumnijeg vladara Crne Gore?
    “Kada god se u Crnoj Gori dogodi neko veliko zlo, necovjestvo, velika prevara, ljudska sramota…, Vladika zamoli Gospoda Boga da mu zakloni pogled da se ne bi prevrtao u grobu!!!”, rekose mestani.
    …I, kada je “mali” VELIKI RADE, dobio nezasluzenu jedinicu iz istorije, na cas su Njegosa prekrili oblaci a zatim je, do veceri sijalo sunce, svog snagom!

  2. Rade, sine, da u zdravlju i sreći poživiš sto godina, da se raduješ sreći svojih potomaka i da zavoliš našu zajedničku Crnu Goru u čijoj su utrobi kosti tvojih predaka, po čijim će kamenitim stazama prve korake tvoji potomci napraviti. Cijenim ljude koji imaju i brane svoj stav i onda kada se sa tim stavom ne slažem.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com