PORUKA TROJČINDANSKOG SABORA: Zaklinjemo se da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje Svetinje

Sa danas održanog Trojčindanskog sabora upućena je poruka arhijereja, sveštenstva, monaštva o vjernog naroda Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije zahumsko-hercegovačke  i Eparhije mileševske.

Poruku prenosimo integralno.

U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA, BOGA LjUBAVI!

Mi, arhijereji, sveštenici, monasi, monahinje, vjernici, članovi više od 600 Crkvenih opština i Crkvenih odbora i svih crkvenih ustanova u Crnoj Gori, po svojoj savjesti i hrišćanskoj odgovornosti pred Bogom i istorijom, dužni smo da sveukupnoj javnosti, domaćoj i inostranoj, ukažemo da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je 16. maja 2019.g. utvrdila Vlada Crne Gore, nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije Crnogorsko-Primorske i Eparhija Budimljansko-Nikšićke, Zahumsko-Hercegovačke i Mileševske, koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kome se danas nalazi Crna Gora.

LIJEPE SLIKE IZ PODGORICE: Održan Trojičindanski sabor, hiljade ljudi ispred hrama (FOTO)

Predlog zakona je pripremljen jednostrano, isključivo od predstavnika Vlade Crne Gore, kome nije prethodio istinski, javni, transparentni i stalni dijalog predstavnika državne vlasti sa predstavnicima naše Crkve i drugih vjerskih zajednica. Prekršene su i brojne odredbe obavezujuće, propisane procedure. Crkva i vjerske zajednice su bile diskriminisane od početka netransparentne i zakulisne pripreme veoma lošeg Nacrta do utvrđivanja još goreg Predloga zakona. I pored više zahtjeva, predstavnicima naše Crkve nije omogućeno učešće u Radnoj grupi za izradu zakona. Do danas nije poznato ko su članovi Radne grupe i da li ona uopšte postoji. Ni u jednoj fazi ovog postupka nismo imali pravo na učešće, što predstavlja presedan svoje vrste.

OGLASIO SE VUČIĆ: Evo šta je poručio nakon današnjeg Trojičindanskog sabora u Podgorici

IRINEJ O ĐUKANOVIĆU: Srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina

Predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo, zapravo, zakon protiv Srpske Pravoslavne Crkve, Mitropolije, eparhija, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda od kojih je više od 95% državljana Crne Gore. Zakon, dakle, nije u funkciji civilizovanog i pravno utemeljenog regulisanja prava na slobodu vjeroispovijesti i pravnog položaja Crkve i vjerskih zajednica već isključivo protiv Crkve i elementarnih prava i sloboda pravoslavnih sveštenika i vjernika koje im pripada i po Božjem i po ljudskom pravu. Pravo na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja je, sudeći po tim izjavama, samo sredstvo da se ostvaruju ideološki i politički ciljevi. I to sve da bi se, sa pozicija javne vlasti, kršio Ustav Crne Gore i na brutalan i nasilan način, kako je najavljeno sa najvažnijih državnih adresa, stvarala lažna crkvena organizacija kao ”državna vjerska zajednica” u sekularnoj državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države.

Više je nego jasno da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posledicama. Međutim, postoje i druga pitanja koja duboko vrijeđaju dostojanstvo počev od toga da se Crkva i vjerske zajednice na prikriven način zapravo prikazuju kao kriminalne organizacije. Stvar je dovedena do apsurda, jer se Crkva koja je vjekovima sa svojim narodom i dobrotvorima gradila, čuvala i obnavljala Svetinje služeći u njima Svete službe Božje, optužuje da je navodno ”nezakonito stekla pravo svojine nad pravoslavnim hramovima i crkvenim zemljištem” iz vremena Kraljevine Crne Gore. I umjesto da kao i sve druge države u Evropi, državna vlast u Crnoj Gori izvrši restituciju i obeštećenje za imovinu koja je od Pravoslavne Crkve, Rimokatoličke Crkve i Islamske zajednice, oduzela komunistička vlast, danas se priprema oduzimanje Svetinja i pljačke crkvene imovine od strane sekularne državne vlasti.

Umjesto uvažavanja i ostvarivanja saradnje radi opšteg dobra i napretka zajednice, poslije tolikih vjekova postojanja, državna vlast nastoji da ukine ranije stečene i priznate statuse pravnih lica tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, tj. da izvrši njihovu likvidaciju u pravnom smislu, kako bi se one ponovo osnivale i evidentirale. Postoje desetine drugih primjera koji nepobitno svjedoče antivjerski karakter Predloga zakona i najavljuju anticrkvene aktivnosti državne vlasti. Istina, u Predlogu zakona nema odredbe po kojoj se zabranjuje Hrišćanstvo! Ali, to se, shodno duhu ovog akta i ciljevima koje vlast želi njime da postigne, zapravo podrazumijeva i samo po sebi nameće kao zabrana!

Episkopski savjet Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori je do sada preduzeo brojne aktivnosti kako bi se nadležnim organima i relevantnim međunarodnim subjektima argumentovano ukazalo na sve problematične i neodržive odredbe Predloga zakona, ali i na ozbiljne probleme koje bi navedeni zakon proizveo. Naša Crkva ne traži nikakve privilegije, niti bilo kakve zabrane nego samo i jedino poštovanje prava na slobodu vjere i imovinu svih, pa i Pravoslavne Crkve i njenih vjernika i to u sopstvenoj državi koju su stvarali i za koju su ginuli njihovi preci sa crnogorskim mitropolitima na čelu.

Predlog zakona, u značajnom broju njegovih odredbi, predstavlja suštu suprotnost svemu što jesu sloboda vjere, tolerancija i dijalog u njihovom savremenom i svevremenom izrazu, koji vode ka normativnom regulisanju pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica. Pravo na slobodu vjeroispovijesti u njegovom individualnom i kolektivnom aspektu mora biti svuda u istom obimu i izrazu. Crna Gora, u tom pogledu, ne može i ne smije da predstavlja izuzetak.

Crnoj Gori jeste potreban novi Zakon u ovoj oblasti, ali zakon koji će biti pripremljen sa pažnjom, u atmosferi dijaloga i uvažavanja, od predstavnika Vlade, Crkve, vjerskih zajednica, eksperata i zainteresovanih lica, a ne suprotno kao što je bilo i 2015. i 2019. godine. Novi zakon mora da bude u funkciji svake vjere i svih vjera zajedno, svakoga vjernika pojedinačno i svih zajedno, a ne protiv jedne vjere, Pravoslavne Crkve, njenih episkopa, sveštenika, monaha, monahinja i vjernika – kako je već u javnosti prepoznat Predlog zakona.

Neophodno je da onako kako Bog zapovijeda i kako ljudski zakoni uređuju, a to nije u suprotnosti jedno sa drugim, otvori javni i institucionalni dijalog Vlade sa crkvama i vjerskim zajednicama kako bi se pristupilo pripremi novog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica po mjeri Božije i istinske ljudske pravde, uz poštovanje svih ljudi, vjera i različitosti. Vlada Crne Gore ima obavezu da pripremi Zakon koji će obezbijediti ravnopravnost i jednakost i koji će dobrovoljno biti poštovan i primjenjivan od svih zajedno i od svakoga pojedinačno. Samo na taj način, Crna Gora može da bude sigurna da je kuća svih njenih građana, a posebno vjernika kao najbrojnije populacije crnogorskog društva. U suprotnom i na način na koji je to predviđeno Predlogom zakona produbljuju se podjele u ionako podijeljenom crnogorskom društvu i bez ikakve potrebe iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na vjerskoj i etničkoj osnovi.

Mi smo dužni da svjedočimo Hrista Raspetoga i Vaskrsloga svima i u svako vrijeme, ali smo dužni da čuvamo dostojanstvo, identitet i Svetinje Crkve kojoj pripadamo i kojoj su kroz svu istoriju Crne Gore pripadali i naši preci. Neka Sveta i Živonačalna Trojica, Bog Ljubavi, izlije svoju bogatu milost i povrati razum i spokoj među sve vjernike i ljude dobre volje da, po riječima Patrijarha Pavla, budemo i ostanemo ljudi. Iz tih razloga, zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče Predlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti. Ukoliko Vlada to što skorije ne učini mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih Svetinja i zakonskih prava.

Danas se pred Sabornim Hramom Hristovog Vaskrsenja zavjetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje Svetinje, ćivote naših Svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove naših predaka!

Tako nam Bog Ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli!

AMIN! AMIN! AMIN!”

Foto: Mitropolija.com

loading...

2 komentara

  1. Nemojte braco da se zavadjujete i unistavate samog sebe , Prirodno je kad Crnogorci imaju od 2006god. svoju drzavu pa da imaju i svoju crkvu ! Ranije je bilo Rimsko i Grcko carstvo dio Balkana se spojio Rimskoj Katolickoj crkvi a mi pravoslavni smo se spojili Grckoj pravoslavnoj crkvi I TO SU TA DVA CARSTVA I TE DVIJE CRKVE a mi pravoslavni po svijetu nepripadamo nikakvim Ruskim i Srpskim crkvama NEGO SAMO RIMSKIM ILI GRCKIM CRKVAMA 😉

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button