VLADA U ĆORSOKAKU: Pregovarači u rovovima, a država u v.d. stanju

Pregovori o rekonstrukcije Vlade Zdravka Krivokapića, nisu, praktično, ni počeli, a već su u – ćorskokaku.

Građanski pokret URA i njen predsjednik, vicepremijer Dritan Abazović, sa jedne strane kategorično se protive ulasku političara u vladu, dok na tome insistira Demokratski front, a saglasni su iz Demokratske Crne Gore.

Nijedna strana, za sada, ne pokazuje volju, ni namjeru da se pomjeri sa svojih pozicija.

U međuvremenu, cijela država je v.d. stanju.

GRAĐANI BUDITE RELAKSIRANI” Ako ne bude rekonstrukcije, biće isto kao do sada?

MANDIĆ: Rekonstrukcija, nova Vlada ili izbori

Građanski pokret URA insistira na ekspertskoj Vladi jer je to, kako tvrde, najadekvatniji kompromis za funkcionisanje sadašnje aktuelne većine. Dodaju da politika URA-e, kako su kazali, nema ničeg zajedničkog u ideološkom smislu sa politikom Demokratskog fronta a u posljednjim mjesecima ni sa politikom Demokrata.

Demokrate i URA, koje su, prije dogovora Demokrata i DF-a, djelovale prilično harmonično, i “branile” Vladu od kontinuiranih “napada” DF-a, sada vode rovovsku borbu, ne birajući riječi u međusobnim napadima.

Iz URA-e ponavljaju da su kategorično za eksprte i protiv ulaska predstavnika političkih opcija u vladu.

“URA nema ništa zajedničko sa DF-om i Demokratama”

“Zato što je 30. oktobra prošle godine potvrđen raniji dogovor sa predstavnicima ostale dvije koalicije (DF-a i Demokrata) da će nova vlada biti ekspertska. Uprkos tom dogovoru na kojem počiva aktuelna vlast, u kasne večernje sate 15. septembra ove godine, lideri ostale dvije koalicije Mandić i Bečić iza zatvorenih vrata napravili su novu koncepciju Vlade i podjelu resora. URA na takve stvari nikada neće pristajati. Zato što je ekspertska vlada najadekvatniji kompromis za funkcionisanje sadašnje aktuelne većine.

Politika URE nema ničeg zajedničkog u ideološkom smislu sa politikom DF-a a u posljednjim mjesecima ni sa politikom Demokrata.

Naše funkcionisanje u vlasti zato je određeno ekspertskom vladom jer je ona najbolji tranzicioni put nakon smjene jednog od najkorumpiranijih i najkriminalnijih posljednjih autokratskih režima u Evropi”, navode iz URA-e i ocjenjuju da ekspertska vlada nije doživjela poraz.

“Pristajemo na njenu nadgradnju, unapređenje i rekonstrukciju na istim osnovama a ko to ne želi za svoje naume iza zatvorenih vrata moraće da traži nove partnere”, navode iz URA-e.

Foto Filip Kršić

Demokrate su direktno optužile URA-u da želi da ruši vladu, pa su uz vido na kojem razgovaraju Abazović i predsjednik Milo Đukanović, naveli da ih sadašnja situacija podsjeća na Pozitivnu Crnu Goru prije pet godina, kada je “principijelnošču” spriječila pad tadašnje vlade Mila Đukanovića.

VLADA “PADA” JOŠ OD JANUARA: Niko neće da pređe crtu, svi se još sjećaju Pajovića

“Cilj GP URA jeste rušenje 42. Vlade Crne Gore, ali tako da za to neko drugi preuzme krivicu, nakon čega bi u novonastaloj situaciji funkcija premijera po njihovim željama bila dostupna i za Dritana Abazovića. Sredstva kojim se taj cilj ima postići jesu konstantno dizanje tenzija i pravljenje novih sukoba putem zamjena teza i političkog podmetanja koji se javnosti pokušavaju “prodati” za principijelnu politiku. I to građani Crne Gore moraju da znaju. To je ona ista politika u kojoj Abazović tvrdi da je za ustoličenje, a onda traži zabranu ustoličenja”, navode Demokrate.

Iz DF-a, pak, insistiraju da u vladu treba da uđu predstavnici građana koji su dobili povjerenje na izborima.

“Vlada u kojoj bi učestvovali politički predstavnici svih stranaka koje čine parlamentarnu većinu i kojima su građani na izborima dali povjerenje, jedino je rješenje da se izađe iz političke krize koja se reflektuje na sve sfere društva, kaže poslanica Demokratskog fronta DF, Jelena Božović.

Ona ističe da je to jedini način da se “jasno zna ko je odgovoran za ono što jeste ili nije učinjeno”.
“Pojekat URE i koncerna Vijesti zvani ekspertska vlada nije dao gotovo nikakve rezultate u proteklih godinu dana. Suštinski ništa novo, drugačije i bolje nije urađeno u odnosu na bivšu vlast. Nastavljeni su uglavnom isti projekti i ista spoljna politika kakvu je vodio DPS. Umjesto da kriminalna organizacija Mila Đukanovića i njegovih partijskih saradnika na svim nivoima bude uništena, njima je u proteklom periodu data mogućnost da ojačaju i da se ponašaju bahato do te mjere da još uvijek predstavljaju opasnost po cijelo društvo”, navela je Božović.

Božović je kazala da u Crnoj Gori postoji “jedan opšti haos, sve stoji, sve čeka, a zbog toga najviše trpe građani”.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević i predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić pozvali su juče potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da pokaže odgovornost i prihvati stav 38 poslanika parlamentarne većine.

Knežević i Vučinić su saglasni da je trenutno stanje neodrživo, te da je napravljen veliki ustupak i samim tim što je Demokratski front prihvatio da razmotri koncept rekonstruisane stranačko-ekspertske Vlade.

“Nikakva personalna uslovljavanja, niti slični pokušaji iz prošle godine,neće biti prihvatljivi, jer je neophodno da ovu Vladu osnaže lideri političkih stranaka koji to žele”,  poručili su oni.

V.R.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com