Ko će naslijediti Piksija: Odmah se pojavila 4 potencijalna imena za užarenu klupu reprezentacije Srbije - Volim Podgoricu

Ko će naslijediti Piksija: Odmah se pojavila 4 potencijalna imena za užarenu klupu reprezentacije Srbije

fudbalu i već nakon grupne faze vraća se iz Njemačke. Za sada u kompletnom sastavu, ali je već jasno da će uskoro biti ogromnih promjena selektor Dragan Stojković Piksi dobiće otkaz, pa javnost već traži nasljednika koji će sjesti na užarenu klupu i tokom jeseni voditi nacionalni tim u borbi za bodove protiv najboljih evropskih selekcija u Ligi nacija.

PIKSI VIŠE NIJE SELEKTOR SRBIJE: Stojković dobio otkaz posle kraha “orlova”

Jasno je da će Fudbalski savez Srbije morati brzo raditi kako bi u kratkom vremenskom roku doveo zamjenu za Stojkovića. Sljedeće okupljanje zakazano je već za početak septembra, što možda u prvi plan stavlja nekog od domaćih trenera, kojima ne bi bio problem prilagođavanje na jezik i prilike u srpskom fudbalu.

A ko su, zapravo, kandidati za užareno mjesto selektora fudbalske reprezentacije Srbije? Da krenemo redom!

Slaviša Jokanović

FOTO: TANJUG/AP
FOTO: TANJUG/AP

Nekadašnji reprezentativac ima “ozbiljan” trenerski CV, ispunjen dobrim poslovima na raznim stranama svijeta, što ga automatski kandiduje za selektora Srbije. I vjerovatno je on prvi izbor većine navijača. Trenutno je bez angažmana, što bi Fudbalskom savezu Srbije moglo da posluži kao adut u pokušajima da ga angažuju na selektorsku funkciju.

Jokanović, koji je tokom 11 godina u reprezentaciji odigrao 64 meča, sada bi u reprezentaciju mogao da se vrati u sasvim drugačijoj ulozi. Od njega bi se očekivalo da nacionalni tim zadrži na dobrom putu i obezbijedi plasman na veliko takmičenje i u narednim godinama, ali i da nadogradi igru reprezentacije tako da na tim turnirima zabilježimo zapaženiji rezultat.

Slaviša se trenerskim poslom bavi od 2007. godine kada je sjeo na klupu Partizana. Uslijedili su Muatong na Tajlandu, pa Levski, Erkules, Votford, Makabi Tel Aviv, Fulam, Al Garafa, Šefild junajted i Dinamo iz Moskve.

Još jedan nekadašnji fudbaler Partizana i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije mogao bi da bude izbor Fudbalskog saveza Srbije. Iako je nedavno istakao da još nije dovoljno napredovao da bude selektor reprezentacije Srbije, Vladimir Ivić ima bogato iskustvo na klupskom nivou što bi svakako moglo da bude adut u pregovorima oko preuzimanja nacionalnog tima.

Ivić je trenersku karijeru počeo u mlađim kategorijama PAOK-a, a zatim je vodio i prvi tim tog grčkog kluba. Velike uspjehe imao je na klupi Makabija iz Tel Aviva, zatim je vodio Votford, pa ponovo Makabi, a poslednji angažman imao je u Krasnodaru sa kojim se borio za titulu u Premijer ligi Rusije.

Miroslav Đukić

Povratak na klupu Srbije? Moguće je! Miroslav Đukić je trenersku karijeru počeo kao selektor mlade reprezentacije, zatim samostalno vodio Partizan i seniorsku selekciju Srbije, prije nego što je počela njegova inostrana karijera. Redali su se Muskron, Erkules, Valjadolid, Valensija, Kordoba, Al Šabab, Partizan i na kraju Sporting iz Hihona.

Tokom svog prvog mandata nekadašnji reprezentativac je vodio Srbiju na pet mečeva, samo kao prelazno rešenje između Havijera Klementea i Radomira Antića. Upisani su nerešeni ishodi protiv Sjeverne Makedonije i Irske, kao i porazi protiv Ukrajine, Rusije i Nemačke. Eventualni povratak na klupu bio bi i prilika za popravljanje utiska.

Savo Milošević

Savo Milpšević
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Posljednji angažman imao je kao selektor komšijske Bosne i Hercegovine, koju nije uspeo kroz baraž da odvede na Evropsko prvenstvo, ali… Napravljen je određeni pomak, a Savo Milošević bi zbog toga mogao da figurira i kao kandidat za selektora Srbije. Na klupskom nivou predvodio je Partizan i Olimpiju iz Ljubljane, a na klupu reprezentacije sjeo bi kao jedna od najvećih legendi domaćeg fudbala.

Tokom igračkih dana Milošević je čak 102 puta obukao dres Srbije, uz 37 postignutih golova. Svojevremeno je sa Patrikom Klajvertom podijelio titulu za najboljeg strijelca na Evropskom prvenstvu 2000. godine, pa je jasno da bi imao veliki autoritet ukoliko bi preuzeo selekciju.

Ostali kandidati:

Da nemaju klupske angažmane u najužoj mogućoj konkurenciji sigurno bi bili Dejan Stanković, Marko Nikolić, Veljko Paunović i Vladan Milojević. Svaki od njih ima čime da se pohvali, ali i čime da se nametne kada je u pitanju posao selektora seniorske reprezentacije Srbije. Možda i najviše aduta pisalo bi pored Paunovićevog imena jer će i u narednom kvalifikacionom ciklusu okosnica tima biti momci iz generacije sa kojom je on osvojio Svjetsko prvenstvo za igrače do 20 godina na Novom Zelandu, 2015. godine.

Sa druge strane, Srbija bi mogla ponovo da se okrene ka inostranim rješenjima. Ako bismo gledali u komšiluk, kao opcija bi se pojavio Miodrag “Grof” Božović, crnogorski stručnjak koji je svojevremeno igrao za Zvezdu i trenirao beogradske crveno-bele. I on je bez angažmana u ovom trenutku, navodi Mondo.

Naravno, spisak stranih trenera koji bi mogli da sjednu na klupu Srbije daleko je duži, pa je teško nabrojati sve potencijalne opcije. Ko je najbliži klupi reprezentacije Srbije?”

(srpskainfo/blic)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com