Home / NOVOSTI / Društvo / KO MOŽE U OSTROG 12. MAJA: Amfilohije očekuje hiljade vjernika, a policija sprema patrole

KO MOŽE U OSTROG 12. MAJA: Amfilohije očekuje hiljade vjernika, a policija sprema patrole

Svake godine desetine desetine hiljada vjernika iz Crne Gore, regiona i šire, dolaze u Manastir Ostrog da se pomole jednom od najvećih svečeva u pravoslavlju. Da li će u utorak, 12. maja, na dan Svetog Vasilija, zbog mjera protiv korona virusa moći doći vjernici, odakle i koliko njih?…

Izvjesno je da vjernici iz regiona ove godine neće doći zbog zatvorenih granica. Nacionalno koordinaciono tijelo je u petak saopštilo da od ponedjeljka dozvoljava službe u vjerskim objektima, uz mjere socijalne distance – jedna osoba na 10 metara kvadratnih u objektu, a ispred objekta najviše 20 osoba na razdaljini od najmanje dva metra.

Ipak, mitropolit Amfilohije očekuje da će hiljade ljudi 12. maja doći u manastir Ostrog, kao što su to, kako kaže, činili i ranije.

GRAĐANIMA NEJASNA KORONA GEOGRAFIJA Može iz PG u CT, može iz HN u CT, može li onda iz HN u PG?

OD PONEDJELJKA NOVA PRAVILA: Može se između gradova, a evo šte je uslov za ulazak u vjerski objekat

ERAKOVIĆ: Bilo kakvo okupljanje ne dolazi u obzir, još je rano za kafiće

“Očekujem da će doći i narod, kao i svake godine. Očekujem da će pustiti narod, to je elementarna stvar. I da će u Ostrogu da bude uobičajena svečanost. Trebalo je da bude jedan naučni skup uoči Svetog Vasilija, mislim da će on biti odložen, da nećemo moći da ga održimo, ali ćemo, ako Bog da, proslaviti Svetog Vasilija. Svi koji su dolazili, a hiljade ih je dolazilo, prilika je da dođu i da to bude najveća molitva i pobjeda koronavirusa”, kazao je mitropolit Amfilohije “Vijestima” nakon liturgijske besjede na Nemanjinoj obali u Podgorici.

Iz Mitropolije je najavljeno da če se centralna liturgija za Dan Svetog Vasilija služiti u Manastiru Ostrog. Mitropolit je rekao  da će episkop budimljansko-nikšićki Joanikije odlučiti hoće li se ove godine održati tradicionalna  Svetovasilijevska litija kroz Nikšić, u kojoj učestvuje više hiljada ljudi.

U Beranama je, na Đurđevdan održana litija povodom slave Manastira Đurđevi Stupovi, a sveštenici su krenuli u krsni hod bez vjernika. U gradu su im se spontano pridružili građani, poštujući distancu, zbog čega je tamošnje tužilaštvo pokrenulo izviđaj, a sveštenici pozvani na informativni razgovor u policiji.

U Ostrog ne mogu sa Primorja i Sjevera

Strogim pridržavanjima ograničenja međugradskog saobraćaja, saopštenih u petak, u Ostrog će moći samo građani “centralne regije” tj. Podgorice, Danilovgrada, Tuzi, Cetinja, Nikšića, Šavnika i Plužna. Svima iz ostalih crnogorskih gradova to – nije dozvoljeno.

Vjernici koji svake godine 12. maja odlaze pod Ostrog, uvjereni su da je međugradski prevoz na ovaj način ograničen upravo da bi se sprječio dolazak građana iz svih krajeva Crne Gore, tim prije što je načelnik KBC-a dr Jevfto Eraković rkao da će ova mjera “kratko trajati”.

Obzirom da je hodočašće pod Ostrog svake godine najveće okupljanje građana u Crnoj Gori, još uvijek se ne zna kako će ono izgledati u utorak. Izvjesno je da će brojne policijske patrole nadgledati poštovanje mjera koje su saopštene u petak, kako na putevima, tako i u samom manastiru i ispred njega.

NE PROPUSTITE

KORONA TEST OBAVEZNA STAVKA ZA BUDUĆA PUTOVANJA: Evo koliko će koštati testovi i šta je ZDRAVSTVENI PASOŠ

Amfilohije pod policijskom stražom služio u Manastiru Svetog Simeona Mirotočivog (FOTO)

SVEŠTENICI U POLICIJI ZBOG LITIJE U BERANAMA Joanikije: Sve je ispoštovano, vjernici se sami pridružili litiji u centru grada

 

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com