VOP ISTRAŽUJE: COK-u za 6 mjeseci POLA MILIONA, Upravi za sport 1,6 miliona, oni ĆUTE o raspodjeli sportistima i klubovima

Optužbe i kontra optužbe na relaciji Ministarstvo prosvete, kulture, nauke i sporta koje vodi ministarka Vesna Bratić i Uprave za sport i mlade, na čijem čelu je do prije par dana bio Vasilije Lalošević, tiču se, osim problema sa Svjetskom antidoping agencijom (WADA), i raspodjele novca sportistima, klubovima i sportskim savezima, što je u nadeležnosti Uprave za sport i mlade.

Lalošević razriješen, Marko Begović v.d. direktora Uprave za sport

Uprava za sport na čijem čelu je bio Lalošević za gotovo dva mjeseca nije odgovorila na pitanja VOP-a u vezi trošenja odnosno raspodjele budžetskog novca namijenjenog sportu. Nisu, čak, ni kurtoazno i elementarno profesionalno odgovorili na mejl koji smo uputili sa adrese Redakcije u prvoj polovini avgusta.

Takođe, ni Crnogorski olimpijski komitet (COK), na čijem čelu je Dušan Simonović nije odgovorio na pitanja koja im je VOP uputio 4. avgusta a tiču se finansiranja sportista učesnika Olimpijskih igara i troškova putovanja na Olimpijske igre u Tokiju, kako sportista tako i nesportskih delegacija.

Iz Vlade su našem portalu, tokom OI, saopštili da su premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija Milojko Spajić, otputovali u sedmodnevni boravak u Tokiju tokom trajanja Olimpijskih igara, o trošku COK-a, te da ne znaju koliko je to koštalo. Taj podatak nismo uspjeli dobiti ni iz COK-a.

KRIVOKAPIĆ I SPAJIĆ VEČERAS LETE ZA TOKIO: U delegaciji još dvije osobe, evo ko snosi troškove

Evropski lideri ZAOBIŠLI Tokio, crnogorski premijer na OI punih 7 dana dok u zemlji “puca po šavovima

Prije nego što je Crnogorski olimpijski komitet (COK) “častio” putovanjem u Tokio premijera i ministra finansija, kao i dvije osobe iz njihovog obezbjeđenja, COK-u je iz budžeta Crne Gore uplaćeno 513.000 eura.

Odgovorajući na pitanja VOP-a iz Ministarstva finansija su naveli da se “sve uplate sportskim savezima, klubovima i pojedincima sprovode preko Uprave za sport i mlade.

Na pitanje, koje smo početkom avgusta proslijedili Ministtarstvu finansija – koliko je novca iz budžeta uplaćeno Crnogorskom olimpijskom komitetu (COK) u toku mandata ove Vlade, precizirali su:

COK-u iz budžeta preko pola miliona

“U 2021. godini za potrebe finansiranja COK-a, a prevashodno u cilju priprema sportista i organizacije puta i boravka na Olimpijskim igrama u Tokiju, odrađene su u tri tranše i to:

* Prva uplata preko USM bila je 24.02.2021. godine i iznosila je 150.000,00 €, na osnovu Zaključka Vlade br. 04-772/2 sa sjednice održane 18. februara 2021. godine na kojoj je usvojena Informacija o potrebi sufinansiranja redovnih programskih aktivnosti sportskih organizacija u I kvartalu 2021. godine;

*Druga uplata preko USM bila je 02.06.2021. godine i iznosila je 135.000,00 €, na osnovu Zaključka Vlade br. 04-2491/2 sa sjednice održane 20. maja 2021. godine na kojoj je usvojena Informacija o potrebi sufinansiranja redovnih programskih aktivnosti sportskih organizacija u II kvartalu 2021. godine;

*Treća uplata je bila preko Ministarstva finansija i socijalnog staranja neposredno pred odlazak crnogorske sportske delegacije na Olimpijske igre u Tokiju i iznosila je 228.000,00 €, na osnovu Zaključka Vlade br. 04-3485/2 sa sjednice održane 15. jula 2021. godine na kojoj je usvojena Informacija o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve za finansiranje učešća crnogorske delegacije na Olimpijskim igrama u Tokiju;

Navedeni iznosi se odnose na prvo polugođe ove godine, odnosno na period prije odlaska na OI.

Simonović Foto COK

Iz COK-a su, međutim, nakon povratka delegacije sa OI u Tokiju igonorisali pitanja VOP-a o troškovima.

Nismo dobili odgovore na pitanja o raspodjeli novca sportistima, troškovima za učešće na OI, ali ni o tome ko je sve o trošku COK-a putovao u Tokio i koliko je to koštalo.

Upravi za sport za pola godine 1,6 miliona eura 

Istovremeno, Uprava za sport, kako su naveli iz Ministarstva finansija, u prvoj polovini godine uplaćeno je gotovo 1,6 miliona eura.

Lalošević Foto printscreen

LALOŠEVIĆ TVRDI: Glavni krivac za propuste tajni savjetnik Vesne Bratić koga je imenovala na moje mjesto

MPNKS: Imamo pisane dokaze, Lalošević da se pripremi za postupak pred nadležnim organima

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je u prvoj polovini tekuće godine u periodu privremenog finansiranja, u okviru sredstava opredijeljenih Upravi za sport i mlade, obezbijedilo 1.578.896,08 € koje je uplaćeno sportskim savezima u dvije tranše na osnovu Zaključaka Vlade br. 04-772/2 i br. 04-2491/2″, naveli su iz resora Milojka Spajića.

Na pitanje VOP-a koliko novca je proslijeđeno sportistima i klubovima koji učestvuju na OI direktno iz državnog budžeta i po kom osnovu, iz Ministarstva finansija su kazali da, “kao i u slučaju COK-a, uvid i kontrola svrhe i načina trošenja budžetskih sredstava uplaćenih sportskim savezima je u nadležnosti Uprave za sport i mlade, a oni su dužni da o trošenju istih prilože polugodišnje izvještaje toj Upravi, preko koje je i vršeni transfer novca”.

Iz Ministarstva finansija su VOP-u dostavili i tabelu uplata sportistima, savezima i klubovima, na osnovu dva navedena zaključka Vlade Crne Gore iz februara i maja 2021. godine (iznosi su u eurima i odnose se isplate po zaključcima Vlade). Napomenuli su da su crvenom bojom označeni savezi koji su imali svoje predstavnike na OI, kao i COK koji je, kako navode, kao krovna institucija glavni organizator za put i smještaj crnogorske (sportske) delegacije.

Izvor: Ministarstvo finansija

“Takođe, sve detaljne informacije o tačnim iznosima sredstava opredijeljenih isključivo u cilju pripreme i nastupa sportista na Olimpijskim igrama mogu dati savezi, kao i Uprava za sport i mlade koja od njih dobija polugodišnje izvještaje o načinu trošenja dodijeljenih budžetskih sredstava”, naveli su iz Ministarstva finasija.

I Uprava za sport i mlade ćuti kako troši novac poreskih obveznika  

Kao ni COK, ni Uprava za sport i mlade,  nije dogovorila na pitanja VOP-a o raspodjeli novca sportistima, klubovima i savezima, ali ni na pitanje da li je delegacija Uprave za sport putovala na OI u Tokiju i koliko je to koštalo.

VOP je tokom proteklih mjeseci poslao brojne upite različitim državnim institucijama i ustanovama koji se tiču trošenja novca crnogorskih građana, ali, uglavnom, bez odgovora.

Praksa netransparentnog raspolaganja novcem građana, koju je ustanovio protekli režim, nastavljena je i tokom proteklih godinu dana, tokom vladavine nove vladajuće većine, uprkos neupitnom interesu javnosti i pravu građana da znaju precizno kako i gdje se troši njihov novac.

N.Radojević
V.Mitrović
loading...

93 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com